Nyckelpiga kostym för barn

Nyckelpiga kostym för barn

1

 

Funktionell jersey nyckelpiga

 

Det är karnevalstid igen och du funderar på en fin kostym för ditt lilla barn? Du har kommit till rätt ställe, för vi ger dig enkla instruktioner för att skapa en nyckelpigekostym. Du behöver inget mönster för att skapa den, kjolen sys av två raka remsor av material.

Svårighetsgrad: lämplig även för nybörjare

Du behöver:

Använd tråd i samma färg som tyget du syr i, vi använde vit tråd så att stygnen synas bättre.

2

 

Arbetsbeskrivning för kjolen:

1. Klipp ut en rak remsa av prickad jersey (bredden är 160 ± 2cm), du kan välja vilken längd som helst, vi valde 40cm. Försök att centrera mönstret på materialet så att det följer snyggt.

3

 

2. Vik tyget på mitten på bredden med rätsidan inåt och sy ihop det längs 40 cm till 1 cm från kanten. En tunnel skapas. Sicksacka sedan runt sömsmånerna.

4

 

3. Sy runt kjolens nederkant med sicksack- eller overlocksöm.

5

 

4. Vik in kjolens nedre sömsmån (undersida) och sy den igenom.

6

 

5. Klipp ut kjolens foderdel. Remsan från fodret är 5 cm kortare än den från den prickiga jerseyn, dvs. 35 cm. Återigen kommer du att arbeta med hela materialets bredd (150 cm).

 

6. Vik fodret på mitten på bredden med rätsidan inåt och sy ihop det längs 35 cm till 1 cm från kanten. Sicksacka kanterna ihop.

 

7. Sicksacka foderkjolens nederkant.

7

 

8. Klipp ut remsor av tyll för randningen. Klipp längs tyllens hela bredd (155±5 cm), två 10 cm långa remsor och två 9 cm långa remsor.

8

 

9. Eftersom du ska randa tyllen behöver du en dubbelbred remsa, så sy ihop ändarna. Detta kommer att ge dig två tunnlar.

9

 

10. Lägg tyllsömmarna ovanpå varandra och gör ett kort snitt i vecken (markera fjärdedelar av den totala bredden).

10

 

11. Gör kritmarkeringar i nederkanten på foderdelen som du har redan sicksackad (markera fjärdedelar av den totala bredden). Den första markeringen är där foderdelens kanter syddes ihop.

11

 

12. Randa tyllbitarna en i taget, lägg dem ovanpå varandra, rikta in kanterna och nåla fast dem mot foderkjolens nederkant, rätsida mot rätsida, märke mot märke. Den kortare tyllen är på fodret, den längre tyllen är på toppen - sy längs den.

 

13. Randa direkt under maskinens pressarfot. Du kan dock hjälpa dig själv genom att sy för hand eller med maskin och sedan dra i materialet.

12

 

14. Gör också kritmarkeringar i kjolens övre midjekant som på foderkjolen.

 

15. Klipp ut resåren (några centimeter kortare än midjeomfånget). Sy ihop resårkanterna till 1 cm och sicksacka runt kanterna.

 

16. Gör kritmarkeringar på resårbandet, återigen fjärdedelar av resårbandets omkrets.

 

17. Sy jerseykjolen i midjekanten antigen för hand (som på bilden) eller med maskin (ställ in ett långt stygn och ändra trådspänningen) och sedan randa den genom att dra i den.

13

14

Gör detsamma för foderkjolen.

15

 

18. Nåla fast jerseykjolen på resåren enligt markeringarna rätsida mot rätsida. Justera randningen för hand så att den blir jämn. Sy runt hela omkretsen till en bredd av 1 cm, sträck resåren något under sömnaden och se till att kjolens randning är jämn.

16

17

 

19. Fortsätt på samma sätt med foderkjolen, men nåla fast fodrets rätsida mot resårens avigsida. Justera randningen så att den blir jämn. Sy runt hela omkretsen till en bredd av 1 cm, sträck resåren något under sömnaden och se till att kjolens randning är jämn.

18

19

 

Vad du behöver för att skapa vingarna:

20

 

1. Rita vingarnas form på kartongen.

21

 

2. Lägg kartongen på den prickiga jerseyn, rita av och klipp ut framdelen i sin helhet med tillägg av sömsmånerna för försömnad (lämna en bit av tyget runt kanten för att få plats för sömnaden). Klipp bakdelen från två delar, också med tillägg av sömsmåner för försömnad (1 cm) runt hela omkretsen på båda delar.

 

3. Lägg vingens bakdelar på varandra rätsida mot rätsida och sy endast igenom den nedre delen av mittsömmen till 1,5 cm bredd. Du kan stryka sömsmånerna på mittsömmen.

22

 

4. Lägg fram- och bakdelen av vingarna på varandra rätsida mot rätsida och sy ihop dem runt hela omkretsen - lämna ca 10 cm i den övre delen längs längden (för att kartongen ska passas in bättre mellan de sydda delarna). Klipp bort sömsmånerna i hörnen, gör korta snitt i bågarna.

23

24

 

5. Vänd de sydda delarna åt rätsidan och sätt in kartongen i dem.

25

 

6. Trä ett resårband genom mitten av kartongvingarna för att skapa axelbanden.

26

 

7. Sy ihop öppningen på vingens övre- och mittdel för hand.

27

28

 

Och kostymen är klar :) om du har en bit jersey kvar kan du göra ett enkelt pannband av den. Glöm inte att skicka en bild på din nyckelpiga till oss :)

29