Känner du till de mest använda typerna av tyger? Ta reda på hur de är gjorda och vad du kan göra av dem

 

Känner du till de mest använda typerna av tyger? Ta reda på hur de är gjorda och vad du kan göra av dem

 

Vilka typer av tyger är bland de mest använda?


1. Bomull

Bavlna

Bomull är en av de mest använda typerna av tyger över hela världen. Den är spunnen av bomullsfiber, som erhålls från bomullsplantans frukt. Även om det finns flera varianter av denna växt, har de alla kapselliknande frukter. När de är mogna spricker de och släpper en mjuk boll av naturliga bomullsfibrer. Dessa bearbetas sedan till garn och ett tyg vävs eller stickas av dem.

Bomull är mjukt, andningsbar, mycket behagligt att ha på sig, men det är samtidigt ett extremt slitstarkt material med lätt underhåll. Vardagskläder är oftast gjorda av bomullsjersey. Till exempel T-shirts, klänningar eller underkläder. Hushållsartiklar eller lakan är gjorda av bomullscanvas.

 

 

2. Bambu

Bambus

Det populära bambutyget är tillverkat av fibrer som finns i märgen av bambugräs. Det är ett lätt, luftigt, starkt och hållbart material. Det är också mycket vatten absorberande (upp till 60% bättre än bomull) och absorberar lukter. Den har till och med naturliga anti-allergiska och antibakteriella egenskaper. Bambu växer väldigt snabbt, så inga bekämpningsmedel behöver användas i dess odling.

Dessutom är tyget ovanligt mjukt och behaglig vid beröring. För vissa påminner det till och med om lyxigt silke. På sommaren kyler det skönt, på vintern, tvärtom, värmer det dig på ett tillförlitligt sätt. Den behåller sin form och färg även efter upprepad tvätt. T-shirts, klänningar och underkläder är gjorda av bambusjersey, tvärtom är bambucanvas idealisk för till exempel filtar, kuddar, babynest eller spjälsängsskydd på grund av dess egenskaper.

 

3. Fleece

Flís

Fleece är ett mjukt stickat tyg som kammas från båda sidor. Den är gjord av syntetiska fibrer och skapades som ett billigare alternativ till ullmaterial. Men till skillnad från ull behöver den ingen speciell skötsel och håller längre.

Fleec är mycket mjuk, håller värmen bra, torkar snabbt, tappar inte sin färg, och kläder gjorda av den är behagligt lätta och bekväma. Den är särskilt lämplig för filtar, kuddar, överkast, tröjor, sweatshirts, mössor, halsdukar eller handskar.

 

4. Silke

Hodváb

Lyxsilke har blivit allt mer populärt de senaste åren. Äkta silke är gjord av helt naturliga fibrer som produceras av larverna från olika arter av nattfjärilar. Det är dock oftast silkesfjäril. En silkesfjäril lever bara cirka tre dagar, men under den tiden kan den lägga cirka 400 ägg. Efter 10 månader kommer andra små larver att kläckas från dem.

Trots att de lever en kort tid kan de äta en stor mängd silkesmaskblad, vilket gör att de växer snabbt. När de växer tillräckligt stora och går upp i vikt, kokongerar de i en kokong som är täckt med silkesfibrer. Det är då grunden till ett lyxigt tyg.

Silke är mjukt, andningsbart, allergivänligt (även lämpligt för personer med känslig hud), kyler behagligt på sommaren och värmer på vintern. Den låter huden andas, så lösa blusar och klänningar sys huvudsakligen av den. Allt oftare även lakan och hårresår (håret blir inte elektrifiera tack vare silke och går sönder mindre).

 

5. Linnetyg

Ľan

Lin har återigen blivit framträdande de senaste åren. Och det beror också på att dess odling är mer ekologisk än bomullsodling. Dessutom är linnegarn 20 till 30 % starkare än bomullsgarn.

Linfibrer för spinning erhålls från sådd lin och kan bli upp till en meter långa. Förr var det en ganska komplicerad process att få linfibrer - de plockade plantorna måste först torkas, sedan skrubbas för att separera huvudena med frön från stjälkarna, sedan blötlades växten eller dagggades för att släppa fibrerna, sedan krossade, skakade, kammade och så spann de det till garn.

Linnetyg är extremt starkt (det är den starkaste naturfibern), lätt, hållbart och dess egenskaper förbättras med tiden. Det har en distinkt struktur, passar även allergiker, leder bort fukt, kyler behagligt på sommaren och garanterar motsatsen på vintern. Tack vare sitt luftighet är den särskilt lämplig för sommarkläder. Men eftersom det också absorberar bra vatten, används det också för att tillverka handdukar, kökshanddukar, dukar och sänglakan. Det enda "minuset" är dess krympningen. Många linneälskare anser dock att det är en fördel. Tack vare detta är det lätt att känna igen och har ett exceptionellt utseende.

 

6. Baddräktstyg

Plavkovina

Baddräktstyg tillhör också till typerna av syntetfibertyger. När fibrerna spins blandas flera typer in i den för att göra den tillräckligt flexibel och elastisk. Det kallas också ofta för lycra eller spandex. Dessa namn är dock varumärkesskyddade och är patent material.

Baddräktstyg är väldigt mjuk, andas, torkar snabb, fäster perfekt på kroppen, men är samtidigt bekväma och begränsar inte rörelsen på något sätt. Det är också därför den används mest för att göra badkläder eller fitnesskläder (T-shirts, leggings) eller dansdräkter. Dessutom håller den länge och är motståndskraftig mot nötning.

Det finns till och med återvunna baddräktstyg som är gjorda av garn från återvunna PET-flaskor. Den behåller samma egenskaper som den klassiska versionen, men är mycket mer ekologisk.

 

7. Polyester

Polyester

Polyester är inte bara en typ av tyg, utan också ett samlingsnamn för många konstgjorda polymerfibrer. Det vanligaste är polyetylentereftalat, kallat PET, av vilket även plastflaskor tillverkas. Även om polyester är ett syntetiskt tyg är det väldigt populärt inom klädindustrin för sina egenskaper.

Den håller länge, är hållbar och flexibel. Den andas inte heller särskilt mycket, men eftersom den inte kan absorbera svett eller annan vätska är den perfekt för sportkläder. Dessutom torkar den väldigt snabbt.

Det är ofta grunden för ett annat tyg eftersom det kan ge det styrka. Andra fibrer tilläga till polyesterfibrer för att förbättra dess egenskaper (oftast andningsförmåga). Nästan allt går att sy av polyester.

Polyesterstickade plagg används oftast för att sy kläder för nästan alla typer av (inte bara) professionella sporter. Solida polyestertyger med olika vattenavvisande behandlingar är lämpliga som klädsel till trädgårdsmöbler. Men de är också väldigt populära för barnvagnar, ryggsäckar och handväskor.

 

8. Satin

Satén

Satin är en vävd typ av tyg som har en stark glans på ena sidan och är helt matt på den andra. Den kan tillverkas av olika typer av fibrer, de vanligaste är polyester och elastan. Tack vare dem är det behagligt smidigt och elastiskt. Den är vävd med en atlasväv, som tillhör till de tre huvudsakliga textilbindning- tuskatf och krypert.

Klänningar, kjolar, blusar eller flugor och slipsar är oftast gjorda av satin, eftersom det ser elegant och lyxigt ut.

 

9. Chiffong

Šifón

Chiffong tillhör till lätta, smidigt vävda typer av tyger. Den har en lätt glans och har små "veck" på sig, så den känns lite "sträv" vid beröring. Veckorna beror på de specialvävda crepe garn som den är gjord av och tuskatf bindning. Men vi känner också slät chiffong. Den här är utan crepe garn.

Det är vävd av syntetiska och naturliga garner, till exempel av silke, nylon, konstsilke eller polyester. Det är ett lätt, luftigt, fallande och lätt genomskinligt material. Det är idealisk för klänningar, kjolar, blusar, halsdukar, teater eller danskostymer. Tyget ser elegant och lätt ut. Det är också lämplig för vecking, vilket kommer att få kjolar eller klänningar att se ännu mer feminina ut.

 

10. Jersey

Úplet

Jersey skapas genom att väva en eller flera trådar, oftast bomull. En stickmaskin används för sin produktion, vilket skapar ordentligt öglor av trådar. Du kan se dem fint när du stretchar jersey.

Det är ett mångsidigt material, från vilket plagg för vardagsbruk är mest sys, inte bara för vuxna utan också för barn. Den är behagligt mjuk, lätt, andas, i fallet med blandning med elastan är den dessutom elastisk och sitter perfekt på kroppen. Dessutom håller den värmen bra, så den passar även för kallare väder.

Den är lättskött (även om bearbetning kan vara jobbig) och den krymper inte för mycket. Det finns flera typer av jersey, till exempel jersey med elastan, jersey utan elastan, interlock eller dubbelstickat jersey.

 

11. Viskos

Viskóza

Viskos är en halvsyntetisk typ av tyg som är gjord av cellulosafibrer. Det är väldigt likt silke. Det är lika behagligt att rôra på, fallande och smidigt. Det är dock mycket billigare än silke.

Den har mångsidiga användningsområden och ersätter ofta bomull i klädindustrin (särskilt under de senaste åren). Viskos irriterar inte huden, absorberar bra och påminner mycket om rent naturmaterial. T-shirts, klänningar och blusar sys av den.

Vid vävning av fast duk blandas den vanligtvis med bomull eller linne. Detta resulterar i en högviktsduk, som används som ett dekorativt tyg för hemmet eller för klädsel.

 

12. Sammet

Zamat

Sammet är ett mjukt, lyxigt tyg som består av täta, jämnt skurna fibrer med en slät lugg. Dess yta är vackert slät, glänsande och behagligt mjuk vid beröring. Särskilt klänningar och kläder för speciella tillfällen brukade sys av sammet, eftersom det ser pompöst ut och definitivt drar till sig uppmärksamhet.

Förr vävdes det av silkegarn, så det var ett exceptionellt och dyrt tyg. Idag används oftast bomull och syntetiska fibrer för dess tillverkning. Det blev billigare och mer tillgängligt. Plaggar för varje dag sys av elastisk sammet, men du kan fortfarande hitta dem oftast på klänningar.

Nyligen är vardagskläder i sammet också mycket populärt. Till exempel, lyxiga träningsbyxor och sweatshirts. Dekorativ klädselsammet används även som täcktyg, till exempel till fåtöljer, soffor, gardiner eller kuddar.