Hur tar man grundläggande mätningar på rätt sätt? Praktiska tips och tricks

Ako si správne zobrať miery

 

Hur tar man grundläggande mätningar på rätt sätt? Praktiska tips och tricks

Underskatta inte vikten av att ta rätt mått. Om du ska sy en blus, en T-shirt eller en klänning, så här gör du.

Vad ska du tänka på innan du börjar mäta?


  • Bestäm dig för om du ska ha en behå eller inte

    Ditt bröstomfång blir annorlunda när du mäts utan eller med behå. Om du vet att du kommer att bära den hela tiden under klänningen eller blusen som du ska sy, bär den när du mäter. Bär också en åtsittande t-shirt, leggings eller strumpbyxor och underkläder som du brukar bära.

  • Be någon om hjälp

    Att ta dina egna mått framför en spegel är knappast helt och hållet självhjälp. Det blir mycket noggrannare, och bekvämare för dig, om du har en hjälpreda med dig. Det kan vara vem som helst, egentligen. Det spelar ingen roll om de inte har någon aning om sömnad. Däremot är de oumbärliga när du mäter till exempel din rygg.

  • Ha rätt måttband till hands

    Det är bäst att använda ett flexibelt måttband (av plast) och inte ett måttband av textil. Tygmåttband kan sträcka sig med tiden och måtten kommer inte att motsvara verkligheten.

  • Tänk på rätt hållning

    När du mäter ska du stå upprätt men inte stelt och hålla ihop fötterna. Andas normalt och försök inte spänna ihop magen. Du kommer att se att du skulle ångra dig senare :). Det färdiga plagget skulle vara för smalt eller obekvämt och alla dina ansträngningar skulle vara bortkastade.


Hur får man de grundläggande måtten rätt?


1. Hals- och bröstomkrets

För att korrekt mäta din halsomkrets håller du ett måttband precis ovanför dina nyckelben och mäter från bak till fram.

Mät bröstomkretsen genom bröstens mitt och håll armarna lösa mot kroppen. Kom ihåg att bära en behå om du planerar att ha en sådan under det färdiga plagget.

Vid denna punkt kan du också mäta omkretsen under brösten. En behå kan vara användbar även här, eftersom det är bäst att mäta den exakt där fållen är.


2. Midja och höftomkrets

Var försiktig så att du inte mäter din midjeomkrets efter var dina byxor normalt slutar. Alla byxor måste inte vara skurna till midjan och du kan hamna i fel mätning. Den naturliga midjan är den smalaste delen av din överkropp strax under revbenen.

För att underlätta mätningen kan du knyta ett tunt snöre runt den och mäta tvärs över den. Det kommer också att hjälpa dig när du gör andra mätningar. Dra dock inte åt det för mycket, för då kan du tycka att det slutliga plagget är obekvämt.

När du mäter dina höfter ska du hålla måttbandet vid lårens bredaste punkt och inte där höftbenet slutar.


3. Längd fram till midjan

När du tar den främre längden ska du mäta från mitten av axeln (där kläderna sys ihop) till det knutna snöret i midjan. Försök att följa kroppens kurvor.

4. Axelbredd

Mät din axelbredd från slutet av din högra axel till slutet av din vänstra axel. För att göra detta enklare kan du bära en välsittande T-shirt och mäta från början av din vänster ärm till början av din högre ärm.

Tänk också på att hålla din hållning korrekt. Försök att inte sitta i en slingrande ställning eller trycka ihop dina skulderblad för nära varandra.

5. Ryggens bredd och längd

Det är bäst att mäta ryggens bredd vid den punkt där du fäster din behå. Var dock försiktig, du måste ha en behå som passar dig ordentligt. Den får inte vara för hög eller för låg.

Mät återigen ryggens längd från den sista ryggkotan i nacken till det snöret  som du har lämnat i midjan.

6. Ärmlängd och armomfång

Den slutliga längden på ärmen är upp till dig . Börja dock i början av axeln och håll armen böjd i en 90° vinkel. Mät armomkretsen över biceps vid den punkt där den är som bredast.


Klart, du bör ha de grundläggande måtten. Nu kan du börja sy din klänning, blus eller T-shirt. Har du redan köpt materialet? Om inte, välj från vårt urval av kvalitetstyg med unika mönster och design.

Jag vill välja ett tyg