Hur man syr softshellbyxor för barn från en panel med tryckt mönster

Hur man syr softshellbyxor för barn från en panel med tryckt mönster

0

 

Har du redan sytt din softshelljacka och väntar otåligt på dina softshellbyxor? De är redan här! Om du har bemästrat jackan kommer byxorna att vara en piece of cake för dig :) Så nu gör vi det.

Svårighetsgrad: även lämplig för nybörjare

Vi kommer att behöva:

  • symaskin (vi kommer att sy med en raksöm samt en overlock eller sicksacksöm) 1

 

Softshellbyxor för barn

1. Skär ut delarna från panelen.

2

 

2. Lägg och nåla fast sidofickorna på byxans sidokanter, rätsida mot rätsida (fickans kanter är i linje med byxans kanter i midjan och på sidorna av byxans framstycke. På bakstycket  av byxornas ficka, kopierar du bara sidokanten, midjan är inte på samma linje.)

3

4

 

3. Sy sidofickorna på byxans sidokanter i 0,5 cm (på alla fyra delar av byxan på samma sätt). Skär fickfliken i den övre delen i form av en triangel, så att vi inte syr en massa material i onödan senare.

5

6

 

4. Justera byxdelen, fickfliken viks över och sy fickan nära längs hela längden på alla delar.

7

 

5. Vik lappen på mitten, med sidokanterna mot varandra och rätsida mot rätsida. Vi kommer att göra en snitt i den övre lappdelen (den övre lappdelen är den där det bara finns ett märke).

8

9

 

6. Placera lapparnas avigsida mot rätsida av byxornas framstycket  enligt markeringarna, och snittet, vilket vi gjorde på lappen (steg 5), gör i sidan av byxorna också.

10

 

7. Placera lappens rätsida mot rätsida på framstycket av byxorna med de markerade snitten ovanpå varandra. Lappens nedre kant är vänd uppåt mot midjekant, avigsidan är ovanpå.

11

 

8. Sy fast lappen på byxorna till snittets bredd, cirka 1 cm från lappens kant. Vi fortsätter på samma sätt på andra framstycket.

12

 

9. Skär av en triangel från fliken i båda sluten för att göra tyget tunnare.

13

 

10. Vänd lappen på avigsidan och sy sömmen tätt intill i kanten.

14

 

11.  Stryk lappens nedre flik enligt snitten.

15

 

12. Rikta in delen av byxan och lappen, nåla fast dem och sy dem tätt intill i kanten mot byxans del.

16

17

 

13. Klipp av nedre fliken på lappen igen till en triangel på båda sidor.

 

14. Stryk de övre flikarna på bakfickorna, sicksacka fickans överkant och enligt snitt sy till 2,5 cm.

18

19

 

15. Stryk flikarna på bakfickorna, lägg dem på baksidan av byxorna (se till att de är placerade likadant på båda sidor). Sy fast fickorna på byxorna med dubbelsöm, först tätt i kanten, sedan vid 0,5 cm.

20

21

 

16. Vi lägger fram och bakstycke av byxorna ovanpå varandra, rätsida mot rätsida och nålar dem.

22

 

17. Sy längs framstycket av byxorna i sidokanten till en bredd av 1 cm från byxkanten. Se till att fickans öppning avgränsas av fickans utskärningar och håll dig till skärningarna för fickan. Knäsnitten och snitten på de nedre flikarna ligger ovanpå varandra. Sy ihop byxornas stegkanter till 1 cm. Vi har två byxdelar.

23

24

 

18.Sicksacka sido- och stegkanterna.

25

 

19. Sicksacka nedre kanten samtidigt som vi flyttar flikarna på sido- och stegkantenarna till de bakrestycke av byxorna.

26

 

20. Nåla sitt och stegsömm rätsida mot rätsida. Flytta stegflikarna mot bakre stycket.

27

28

 

21. Sy ihop sitt och stegsöm till en bredd av 1 cm. I midjelinning klipp flikarna igen till en triangel. Sicksacka kanterna.

29

30

 

22. Flytta sidofickorna till framstycket och sy fast dem i 0,5 cm.

31

 

23.  Klipp ut muddtyg enligt den del som var en del av panelen (Obs! Vi klipper ut längs längden i vecket, det betyder att vi behöver dubbelt så lång muddtyg, bredden förblir densamma, flikar läggs redan i mönster)

(OBS! Vi klipper på längden i vikningen, dvs. vi behöver dubbla längden på muddtyg.)

32

 

24. Klipp av resårband några centimeter kortare än den resulterande midjeomkretsen.

33

 

25. Sy kanterna på muddtyget och gör korta snitt i de övre och nedre kanterna (vi markerar fjärdedelar av muddtygets omkrets).

34

35

 

26. Sy ändarna på resårbandet och sätt in det i muddtyget (linda resårband med muddtyg). Sedan nålar in muddtyg i midjelinningen (med muddtygssnitt på byxans sömmar) och syr ett bälte 1 cm brett runt hela omkretsen. Sicksack sömmen.

36

37

38

39

 

27. Stryk den nedre fliken på byxorna enligt märkena och sy underkanten på byxorna samtidigt som du flyttar flikarna på sido- och stegkanterna mot baksidan av byxorna.

40

41

42

43

Du gjorde det! :) Designat softshellbyxor är klara och du kan gå ut.

 

 

Du hittar också en detaljerad videoguide som definitivt kommer att hjälpa dig med sömnaden.